Anasayfa

Yeni Yazı

Katkılarım

İstatistikler

Profil

Rusya-Ukrayna savaş nedenleri: Maddelerle Putin’in ‘savaş gerekçeleri’

0 5 üzerinden
- Reklam -

ABD’li resmi devlet yetkilileri aylardır Rusya’nın Ukrayna üzerindeki saldırısının başlangıcına yönelik tarihler ortaya atarken Türkiye’de kullanıcılar Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya neden saldırdığını araştırıyor. İşte maddelerle Putin’in Ukrayna’ya saldırmasındaki ‘gerekçeler’.

Ukrayna hem AB hem de Rusya ile sınır paylaşıyor, ancak eski bir Sovyet Cumhuriyeti olarak Rusya ile derin sosyal ve kültürel bağları var ve orada Rusça yaygın olarak konuşuluyor. Rusya daha önce de Ukrayna’yı işgal ettiği için (2014, Rusya’nın Kırım’ı ilhakı) Putin’in tehdidi ciddiye alınıyor.

- Reklam -

Ukraynalılar 2014’ün başlarında Rusya yanlısı başkanını (Viktor Yanukoviç) görevden aldıklarında, Rusya Ukrayna’nın güney Kırım yarımadasını ilhak etti ve doğu Ukrayna’nın büyük bir bölümünü ele geçiren ayrılıkçıları destekledi. İsyancılar, 14.000’den fazla kişinin hayatını kaybettiği bir çatışmada o zamandan beri Ukrayna ordusuyla savaşıyor.

Rusya, Ukrayna’ya neden saldırıyor?

Rusya, 2014 yılından bu yana Ukrayna’ya askeri müdahalelerde bulunuyor. Vladimir Putin, 2014 yılındaki Kırım ilhakı ile ilgili Kırım yarımadasındaki Rus birliklerinin “Kırım halkının iradesini özgürce ifade edebilmesi için uygun koşulları sağlamayı” amaçladığını söylerken, Ukrayna ve diğer ülkeler böyle bir müdahalenin Ukrayna’nın egemenliğinin ihlali olduğunu savunmuştur.

İşte maddelerle Rusya’nın Ukrayna saldırılraının gerekçeleri.

- Ansiklopedika Topluluğu'ndan -

Ansiklopedika Images yayında!

Telif hakkı bulunmayan yüzlerce ücretsiz ve yüksek kaliteli görseli keşfedin.

Görsel kütüphanesi
Rusya, Ukrayna’nın NATO üyesi olmasını istemiyor.

Rusya, NATO ile ilişkisini yeniden şekillendirirken “gerçek bir an”dan söz etti. Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, “Ukrayna’nın asla ve asla NATO üyesi olmamasını sağlamak bizim için işgalin kesinlikle zorunlu” olduğunu ifade etti. Başkan Putin, Ukrayna’nın NATO’ya katılması halinde NATO’nun Kırım’ı yeniden ele geçirmeye, dolayısıyla Rusya’nın elinden almaya çalışabileceğini söyledi.

“Ukrayna’nın bir NATO üyesi olduğunu ve bu askeri operasyonları başlattığını düşünelim. NATO bloğuyla savaşa mı gireceğiz? Bunu düşünen var mı? Görünüşe göre yok.”

Vladimir Putin

Rusya, NATO’nun doğuya doğru genişlemesini istemiyor.

Moskova, NATO ülkelerini Ukrayna’yı silahlarla “pompalamak” ve ABD’yi Rusya’nın gelişimini kontrol altına almak için gerilimi körüklemekle suçluyor. Putin, Rusya’nın “Geri çekilecek başka bir yeri olmadığından” şikayet etti.

A graphic showing Nato's expansion since 1997
1997 yılından bu yana NATO’nun genişlemesi

Gerçekte Rusya, NATO’nun 1997 öncesi sınırlarına dönmesini istiyor. Dolayısıyla Rusya, NATO’nun artık doğuya doğru genişlemeye ve Doğu Avrupa’daki NATO askeri faaliyetlerine bir son vermesini talep ediyor. Bu, savaş birimlerinin Polonya’dan ve Baltık cumhuriyetleri Estonya, Letonya ve Litvanya’dan çekilmesi ve Polonya ve Romanya gibi ülkelerde hiçbir füzenin konuşlandırılmaması anlamına geliyor.

Putin, Ukraynalıların ve Rusların tek bir ulus olduğunu düşünüyor.

Başkan Putin’in Ukrayna hakkındaki düşüncesine dair bir ipucu, geçen yıl Rusları ve Ukraynalıları “tek millet” olarak adlandırdığında uzun bir konuşmasıyla geldi. Ukrayna’nın mevcut liderlerini “Rus karşıtı bir proje” yürütmekle suçluyor.

Rusya, doğu Ukrayna için 2015 Minsk barış anlaşmasının yerine getirilmekten uzak olduğu için de hüsrana uğradı. Ayrılıkçı bölgelerde bağımsız olarak izlenen seçimler için hala bir düzenleme yok. Rusya, devam eden ihtilafın bir parçası olduğu yönündeki suçlamaları reddediyor.

- Reklam -

Görüş, öneri, şikayet ve iş birliği teklifleri için [email protected] adresine e-posta gönderebilirsiniz.

İlgini çekebilecek gündemler

bunu boşver. şöyle yapalım. aşağıdaki kodu türkçe sayfasına yerleştireceğim. her şey aynı, yalnız dil değişecek ve Türkçe yapacağız. tüm kodu buna göre eksiksiz ve tam güncelle!