Nijerya’nın dev Dangote petrol rafinerisinin açılması, yıllık 17 milyar dolarlık bir değere sahip olan Avrupa’dan Afrika’ya uzanan onlarca yıllık benzin ticaretini sonlandırabilir ve zaten rekabetin artmasıyla kapanma riski taşıyan Avrupa rafinerileri üzerinde daha fazla baskı oluşturabilir.
Reuters’a göre, Ocak ayında üretime başlayan ve inşası 20 milyar dolara mal olan rafineri, günlük 650.000 varil işleme kapasitesiyle tam kapasiteye ulaştığında Afrika ve Avrupa’nın en büyük rafinerisi olacak.
Afrika’nın en kalabalık ülkesi ve en büyük petrol üreticisi olan Nijerya, rafineri kapasitesinin yetersizliği nedeniyle neredeyse tüm yakıtını ithal ediyor. Avrupa’nın 2023 yılı ortalama günlük 1.33 milyon varil benzin ihracatının yaklaşık üçte biri Batı Afrika’ya gidiyor ve bu ihracatın büyük bir kısmı Nijerya’ya ulaşıyordu.
- Nijerya’nın devasa Dangote rafinerisi Avrupa benzin ticaretini tehdit ediyor
- Güneş enerjisini giyilebilir elektriğe dönüştüren esnek malzeme
- Isı enerjisini elektrik ve hidrojen enerjisine dönüştüren yeni bir sistem
- Biyoyakıt geleceğin enerji kaynağı mı?
Uzmanlar ve tüccarlar, Batı Afrika pazarının kaybedilmesinin, benzinlerini Avrupa ve ABD standartlarına uygun hale getirecek donanıma sahip olmayan bazı rafineriler için sorunlu olacağını belirtiyor.
Kpler analisti Andon Pavlov’a göre, küresel benzin üretiminin artması nedeniyle Avrupa’daki 300-400.000 varillik rafineri kapasitesi kapanma riski altında. İngiltere’nin Grangemouth ve Almanya’nın Wesseling rafinerileri, bu yıl sonunda beklenen benzin fazlalığı ve sonuç olarak rafineri marjları üzerindeki baskı nedeniyle planlanandan önce kapanabilir.
Petroineos CEO’su Franck Dema ve Shell, fosil yakıtlara olan talebin azalması ve karbon emisyonlarını azaltma çabaları gibi nedenlerle Grangemouth ve Wesseling rafinerilerini gelecek yıl kapatma kararlarını açıkladı.
Reuters’ın verilerine göre, 2009’dan bu yana yaklaşık 30 Avrupa rafinerisi kapanırken, halen çeşitli büyüklükte ve karmaşıklıkta yaklaşık 90 tesis faaliyet gösteriyor. Kapanmalar, Orta Doğu ve Asya’daki daha yeni ve daha karmaşık tesislerle rekabetin yanı sıra son zamanlarda koronavirüs pandemisinin etkisi nedeniyle gerçekleşti.
2016’dan bu yana Avrupa, operasyonel ham petrol damıtma kapasitesinde günlük 1.52 milyon varil kaybetti ve bu kapasite şu anda günlük 13.93 milyon varilde duruyor. Avrupa rafinerileri bölgesel ihtiyaçları karşılamak için yeterince dizel üretmiyor ancak fazla benzin üretiyor ve fazla arzı temizlemek için ihracata bağlı kalıyor.
Dangote rafinerisi, Afrika’nın en zengin adamı Aliko Dangote tarafından finanse edildi ve günde yaklaşık 53 milyon litre benzin, yani yaklaşık 300.000 varil üretecek şekilde yapılandırıldı.
Batı Afrika’daki ithalatın düşmesi, Kuzeybatı Avrupa’da yeni çevre yasalarıyla çakışacak ve tesislerin yeniden yapılandırılmasını, daha düşük kaliteli benzini yeni pazarlara yönlendirmesini veya kapanmasını zorunlu kılacak.
Afrika’nın en büyük rafinerisi geçtiğimiz yılın Mayıs ayında açılmıştı.