Cumartesi, Mayıs 18, 2024

Kurdeşen (Ürtiker) nedir? Kurdeşen hastalığı belirtileri… Kurdeşen semptomları, tedavisi

Share

Vücudun çeşitli yerlerinde belirebilen, kısa süre içinde kabaran ve kaybolan, bazen de aylarca sürebilen kaşın­tılı ve kızarık döküntüler. Kurde­şene, tıp dilinde “ürtiker” ismi verilmektedir. Kurdeşen, allerjik olabildiği gibi, bedenin değişik reaksiyon mekanizmalarıyla da ortaya çıkan bir aşırı hassasiyet hâlidir. Oldukça sık rastlanan bir hastalıktır.

Ürtiker (urticaria) yani halk arasında daha çok bilinen ismiyle kurdeşen; deriden kabarık, kızarık ve kaşıntılı döküntüler ile karakterize bir cilt hastalığıdır. Hastalığın tanısı dermatolojik muayene ile konulmaktadır. Döküntülerin en önemli özelliği kaşınması, kızarması ve genellikle 24 saat içerisinde kendiliğinden kaybolmasıdır. Ürtiker, yüz dahil tüm vücutta görülebilir. Bulaşıcı özellik göstermemektedir.[1]

Kurdeşenin çeşitli sebepleri vardır: Çuha çiçeği ve ısırgan otunun deriye teması, böcek ısır­maları, sıcak, soğuk, sürtünme tahrişi veya vurma, çarpma taz­yiki, polenler, tozlar ve buharla­rın solunum yoluyla alınması, bazı ilâçlar, kan nakli, serum ve aşılar, bazı kimyevî maddeler, deterjanlar, kanser hücrelerinin parçalanma ürünleri, hormon ilâçları, enfeksiyonlar ve psikolo­jik dengesizlikler, mide-barsak bozuklukları, mantarlar ve özel­likle tenya, solucan gibi parazit­ler, kurdeşene sebebiyet vermek­tedirler.

https://www.youtube.com/watch?v=LVROHUnAOqc

Belirtileri

  • Dudaklar, göz çevresi ve genital bölge dahil olmak üzere vücudun her yerinde ten rengi ya da kırmızı renkte kabarcıklar çıkması
  • Kaşınma isteği
  • Dudak ve göz kapaklarında şişme

Kronik kurdeşenin belirtileri ve semptomları arasında en yaygın olanı, vücudun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilecek kızarık veya cilt renginde lekelerdir. Bunun yanı sıra boyutları değişiklik gösteren, gün içerisinde belirip kaybolan kabarıklıklar ile oldukça sert kaşınma da bir diğer belirtidir.[2]

Sebep ne olursa olsun, mey­dana geliş mekanizması; derideki bazı özel hücrelerden (mast hüc­releri) histamin, bradikinin, sera- tonin gibi maddelerin salınıp, mevzî ödem gelişmesidir.

Döküntülerin rengi açık kırmızı veya alacalı olabilir. Kaşıntı ve yanma yanında hafif ateş m ü şah ad e ed ileb ilir. Nadiren döküntüler ağız, dil ve gırtlakta da yerleşerek ses kısıklı­ğına, nefes darlığına ve hatta ölüme bile yol açabilirler.

Tedavinin esası, kurdeşeni meydana getiren sebebi bulup ortadan kaldırmaktır. Kurdeşenli hastaya kuvvetli müshil verilerek barsaklar boşaltılır. Ses kısıklığı olan durumlarda adre­nalin kullanılır. Diğer durum­larda antihistaminikler verilir, döküntüler için de kaşıntı gide­rici losyon veya solüsyonlar tavsiye edilir.

Kaynakça

[1] Ürtiker (Kurdeşen) nedir? (n.d.). Memorial. https://www.memorial.com.tr/hastaliklar/urtiker-kurdesen-nedir

[2] Kurdeşen. (n.d.). Acıbadem. Retrieved April 1, 2021, from https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/kurdesen/

Daha fazla okuyun

Yeni İçerikler