Bugünkü adını almadan önce Karesi ismiyle bilinen Balıkesir’in ilçesi sayısı o dönemde 32 idi. Şimdi bunlardan 14’ü İzmir, Manisa ve Çanakkale’ye bağlı.. İşte Karesi Beyliği ve Karesioğullarının bilinmesi gereken hikayesi.
Karesioğullarının kurucusu kimdir?
Karesi beyliği’nin kurucusu, melik danişment gazi’nin soyundan gelen kalem bey oğlu Karesi bey’dir. Selçuklular tarafından bizans ucuna yerleştirilen bu beyler, germiyanlılarla beraber fetihlerde bulunmuşlardır. Balıkesir ve çevresininin bizans’tan alınmasıyla beylik kurulmuştur.

Karesi beyliği’nin önemi nedir ?
Karasi Beyliği, 13. ve 14. yüzyıllar arasında Anadolu’da bir beyliktir. Beyliğin merkezi olarak İznik (Karesi) şehri kullanılmıştır. Karasi Beyliği, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş döneminde önemli bir rol oynamış ve Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunda etkili olmuş bir beyliktir.
Beylik, 13. yüzyılın ortalarında Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluşunda etkili olmuş ve Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk hükümdarı Osman Gazi ile birlikte çalışmıştır. Ancak, 14. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu güçlenmeye başladığı için Karasi Beyliği zayıflamıştır ve nihayetinde Osmanlı İmparatorluğu tarafından yıkılmıştır.Orhan Gazi döneminde Osmanlı topraklarına tamamen katılmıştır.
Karesi bey(Karasi) kimdir ?
Karesi Bey veya Karasi Bey 3 ile 14. yüzyılda yaşamış, Karesi Beyliği’nin ilk beyi ve Kalem Bey’in oğludur. Gerçek adı İsa olduğu için herkes ona “Kara İsa Bey” demişlerdir. Beyliğin yönetimini 1328’de kardeşi Demirhan Bey’e (1328-1345) bırakmıştır.
Mudebbir (Düzenleyici) bir hükûmet reisi olan Karesi bey Marmara ve Adalar Denizi sahillerini elde ettikten sonra bir deniz kuvvetleri tedarikine de önem vermiş ve donanma meydana getirmiştir. Karesi Bey 1330 (Hicri 751)’de ölmüştür. Merak edenler için Karesi Bey Türbesi Bursa ilimizdedir. Türbesi ekteki görselimizde mevcuttur.

Karesi Bey siyasetiyle memlekette Türk nüfusunu arttırdığı gibi İç Anadolu Bölgesi’nde Moğolların zulüm baskısından kaçan Türklere de memleketinin kapılarını açtığından bu surette birçok nüfus da Karesi ilini hicret ile Karesi hükümetinin önemini arttırmışlardır. Karesi’deki Çepnilerin Karesi Bey ile birlikte bu havaliye göç ettiğine dair Rezm gazetesindeki makaleden bazı notlara göre ise; Çepni Türkleri Oğuz’un Dağhanoğulları’dandır.
Bunlar Türk töresi gereğince akın esnasında geride güvenliği sağlayıcı muhafızı ve çekilmelerde demdar görevini yaparlardı. Çepniler Selçuk beyzadelerinin yuntluğu olan Kırşehir civarında bulunurlarken doğuda saldırı ve baskıya başlayan Moğollardan kaçarak Kara İzi ile Aydın taraflarına gelip yerleştiler. Çoğunlukla Karesi (Balıkesir) Magnisa ve Kütahya taraflarında bulunurlar.
Karesioğulları Beyliği’nin Osmanlı ya katkısı nedir?
Osmanlı Devleti Karesioğulları Beyliği‘nin donanmasına sahip olmuştur . Rumeliye geçiş sağlanmıştır . Anadolu’da Türk siyasi birliğini sağlama konusunda ilk adım atılmıştır. Rumeli’ye yakın olduğu için Balkanların fethini kolaylaştırmıştır.