Neşet Ertaş filmi izle!
Neşet Ertaş filmi izle! Garip Bülbül Neşet Ertaş, 23 Aralık 2022 tarihinde vizyona giren senaryosunu Mert Dikmen ve Fulya Özcan’ın yazdığı yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak ve Berker Berki’nin üstlendiği, Neşet Ertaş’ın hayatını konu alan Biyografi ve Dram konulu Türk sinema filmidir. Filmin yapımcılığını “Ayla”, “Müslüm” ve “Cep Herkülü: Naim Süleymanoğlu” filmlerine imzasını atan Mustafa Uslu olacaktır.
“Bozkırın Tezenesi” abdallık geleneğinin son büyük temsilcisi, saz ve söz ustası Neşet Ertaş’ın hayatı film oluyor. Çekimleri yakında başlayacak ‘Garip Bülbül, Neşet Ertaş’ta usta sanatçıyı iki ayrı ozan Bektaş Dolu ve Ramazan Bağgül canlandıracak.
Saz ve söz ustası Neşet Ertaş’ın yaşam öyküsünü beyazperdeye taşıyan ‘Garip Bülbül Neşet Ertaş’ filmi, Erol Parlak’ın Neşet Ertaş ile yaptığı röportajı, görüşmeleri ve ‘Garip Bülbül, Neşet Ertaş‘ adlı iki ciltlik kitabından uyarlanacak.
Filmin yapımcısı Mustafa Uslu ayrılan bütçenin 20-21 milyon civarında olacağını da belirtti: “Filmin yapılacak oyuncu kadrosunu da düşünürsek bütçesinin 20-21 milyon lira olacağını tahmin ediyoruz.
Neşet Ertaş filmi nereden izlenir
Garip Bülbül Neşet Ertaş filmi 23 Aralık 2022 tarihinde vizyona girecek sinema salonlarından izlenecektir.
Garip Bülbül Neşet Ertaş filmi izle! Neşet Ertaş filmi izle!
Neşet Ertaş kimdir?
Neşet Ertaş 1938 yılında (Eski adı Kırtıllar), Akpınar, Kırşehir’de doğmuştur. Türk halk ozanı, Türkmen/Abdallık kültürünün ve müzik geleneğinin son büyük temsilcisidir. “Bozkırın Tezenesi” olarak da tanınır.
1950’li yıllardan itibaren yaptığı plâklarla, babası Muharrem Ertaş’tan öğrendiği türkü ve bozlakların yanı sıra Orta Anadolu türkülerini, oyun havalarını kayıt altına aldı. 1960’lı yıllardan itibaren kendi yazdığı şiirleri havalandırıp seslendirdi. “Garip” mahlasını kullandı. 1970’li yıllardan itibaren türküleri dönemin pek çok sanatçısı tarafından yorumlandı. 2009 yılında UNESCO’nun Yaşayan İnsan Hazinesi envanterine girmeye değer görüldü.
1938 yılında Kırşehir’e bağlı Çiçekdağı’nın (günümüzde Akpınar’ın) Kırtıllar köyünde doğdu. Babası, Türkmen/Abdal müzik ve özellikle bozlak geleneğinin en güçlü temsilcisi olan Muharrem Ertaş, annesi Kırıkkale’nin Keskin ilçesinin Hacıaliobası köyünden Döne Ertaş’tır. Küçük yaştan itibaren babasıyla gittiği köy düğünlerinde zil ve darbuka çalarak mesleğe ilk adımını attı.
Hiç bir zaman okula gidemeyen Neşet Ertaş bu dönemde kendi kendine önce keman, sonra cümbüş ve bağlama çalmayı öğrendi. Babası Muharrem Ertaş ile birlikte gittikleri yöre düğünlerinde cümbüş ve keman ile türküler çalıp okuyan Neşet Ertaş, sanatında en çok etkilendiği kişinin babası Muharrem Ertaş olduğunu söylemiştir: “Sanatımın yüzde doksanını babama borçluyum. Babamla ben aynı ruhun insanlarıyız.
1950’li yılların başlarında TRT Ankara Radyosu’nda canlı olarak yayımlanan, Muzaffer Sarısözen’in yönettiği “Yurttan Sesler” programında, “Geleli gülmedim ben bu cihana” adlı bozlağı solo çalıp okumasından sonra Neşet Ertaş’ın adı ülke genelinde duyuldu. 1970’li yılların ortalarına kadar devam eden yirmi yılı aşkın süre boyunca on beş günde bir “misafir mahallî sanatçı” sıfatıyla Ankara Radyosu’na çağrılarak on beşer dakikalık solo bantlar yaptı.
Neşet Ertaş Almanya’ya neden gitti?
Neşet Ertaş, 1976 yılında özellikle sigara ve alkol kullanımına bağlı olarak aniden sahnede iken parmaklarından felç geçirdi. İki yıl süren fizik tedaviden sonuç alamadı ve işsiz kaldı. Almanya’da işçi olarak çalışan ağabeyi Necati Ertaş’ın desteği ile tedavi olmak için Almanya’ya gitti. Kısa süre sonra çocuklarını da yanına getirterek 1979-2003 yılları arasında Almanya’da kaldı. Önce Berlin’e, sonra Köln’e yerleşti. Avrupa ülkelerinde Türk işçilerin yoğun yaşadığı hemen hemen tüm şehirlerde konserler verdi, düğünlere gitti. Almanya yıllarında 20 civarında kaset çıkardı. Çoğunlukla söz ve müziği kendisine ait türküler, bozlaklar ve deyişler ile Orta Anadolu yöresine ait halay havaları ve oyun havaları seslendirdi. Seslendirdiği diğer eserler arasında genellikle, babası Muharrem Ertaş’tan duyduğu türkülerle söz ve müziği anonim olan çoğu Orta Anadolu yöresine ait türküler, oyun havaları ve halay ezgileri yer almaktadır.
Neşet Ertaş’ın son dönemleri!
Sanatçı, yirmi beş yıl aradan sonra 2000 yılında İstanbul Harbiye Açıkhava Tiyatrosu’nda verdiği konserle Türkiye’deki sahne hayatına geri döndü. 2002’de devrin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından verilmesi uygun görülen “Devlet Sanatçılığı” unvanını kabul etmedi. 2003 yılında Türkiye’ye dönerek İzmir’e yerleşti. 2006 yılında TBMM Üstün Hizmet Ödülü’ne değer görüldü. Devlet sanatçılığı unvanını reddetmesi hakkında şunları söyledi:
2009 yılında Unesco Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması Sözleşmesi kapsamında Türkiye Ulusal Envanteri’ne alınarak “Yaşayan İnsan Hazinesi” kabul edilen Ertaş’a, 25 Nisan 2011 tarihinde İTÜ Konseyi tarafından “Fahri Doktor” ünvanı verildi. Saz çalma tavrı ve tekniği, sesini kullanma ve türkü okuma üslubu, şair/ozan kimliği yanında havalandırdığı şiirlerinin edebî ve estetik değeri, repertuvarı, üniversite ve konservatuvarlarda ders ve tez konusu oldu.
Neşet Ertaş’ın neden öldü?
25 Eylül 2012 tarihinde İzmir’de tedavi gördüğü özel bir hastanede aşırı sigara kullanımına bağlı mesane kanseri nedeniyle yaşamını yitirdi. Devlet adamlarının, İktidarı ve muhalefetiyle tüm siyasilerin, her kesimden ve her görüşten binlerce insanın katılımıyla Ahi Evran Camii ve Türbesi-Kırşehir Ahi Evran Camisi’nde kılınan cenaze namazı sonrası Bağbaşı Mezarlığı’nda, vasiyeti üzerine babası Muharrem Ertaş’ın mezarının ayak ucuna defnedildi. Mezar taşında ”Sakın ol ha insanoğlu/ İncitme canı incitme/ Her can bir kalp Hakk’a bağlı/ İncitme canı incitme” yazılıdır.
Neşet Ertaş Albümleri
- 1957: Neden Garip Garip Ötersin Bülbül
- 1960: Gitme Leylam
- 1979: Türküler Yolcu
- 1985: Sazlı Oyun Havaları
- 1987: Türkülerle Yaşayan Efsan/ Deyişler Bozlaklar Türküler
- 1988: Gönül Ne Gezersin Seyran Yerinde
- 1988: Kendim Ettim Kendim Buldum
- 1988: Kibar Kız
- 1989: Hapishanelere Güneş Doğmuyor
- 1989: Sazlı Sözlü Oyun Havaları
- 1990: Gel Gayri Gel
- 1992: Şirin Kırşehir
- 1993: Kova Kova İndirdiler Yazıya
- 1995: Seçmeler 2
- 1995: Seçmeler 3
- 1995: Seher Vakti
- 1995: Altın Ezgiler 3
- 1995: Benim Yurdum
- 1997: Nostalji 1
- 1998: Ölmeyen Türküler 2
- 1999: Ölmeyen Türküler 3
- 1998: Gönül Yarası