Cumartesi, Mayıs 18, 2024

Canan Dağdeviren

Share

Canan Dağdeviren kimdir?

Canan Dağdeviren, Türk mühendis, malzeme bilimcisi ve bilim insanıdır. Kalp pili ve benzeri pek çok icadın gerçekleştirilmesine katkıda bulunmuştur. 1985 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Farklı disiplinleri buluşturan icatlarıyla daha 30 yaşına gelmeden medikal teknoloji alanında dünyada önemli bir isim olarak gösterilmeye başlanmıştır.

Canan Dağdeviren, Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği’nden 2007 yılında mezun olduktan sonra 2009 yılında Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programında yüksek lisans derecesi aldı.

University of Illinois’da (ABD) Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde 2014 yılında doktora derecesine sahip oldu. Doktora süresince fizik, elektronik, kimya, malzeme, mekanik ve tıp alanlarının kapsamına giren esnek ve katlanabilir, vücut içine ve deri üstüne giyilebilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yaptı.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Media Lab’da çalışmalarını sürdürmeye devam eden Dağdeviren’in Harvard Üniversitesi’nde ise genç akademi üyeliği bulunmaktadır.

Canan Dağdeviren araştırmaları ve buluşlarıyla Innovators Under 35 isimli index listesine girmiştir.

Buluşları

Canan Dağdeviren buluşlarına bakıldığında kendisinin erken kanser belirtilerini tespit etmek için gerilebilir cilt sensörü buluşu yaptığı görülmektedir. Dağdeviren, annesinin cilt kreminin işe yarayıp yaramadığını anlayamadığından şikayet etmesiyle bu buluşu gerçekleştirdiğini ifade etmiştir. Bu icatla birlikte cilt kalitesindeki değişiklikleri insan dokunuşuyla algılanamayacak kadar küçük ölçebilen bir cihazın buluşu gerçekleşmiştir. Bununla birlikte, cihazı geliştirmek için dermatologlarla çalışırken Dağdeviren, daha önemli bir kullanıma sunulabileceğini keşfetmiştir. Dağdeviren buluşunu cilt kanseri taramasında kullanmak ve hastaların gereksiz biyopsilerden kaçınmasına yardımcı olmak geliştirmiştir.


Dağdeviren, Illinois Üniversitesi’nde doktora öğrencisiyken vücudun içine kalıcı olarak yerleştirilebilen ve organların hareketlerinden enerji toplayan bir cihaz da geliştirmiştir. Bu cihaz gücü doğrudan kalp pili gibi cihazlara gönderebilir veya bir pili şarj etmek için kullanılabilir. Günümüzde kalp piline ait pillerin ömrü sınırlıdır ve her beş ila sekiz yılda bir cerrahi olarak değiştirilmeleri gerekir. Dağdeviren’in hayvanlar üzerinde test edilen kendi kendine çalışan cihazı, kalp pili ile hayatı çok daha kolay hale getirebilir. Bunun yanı sıra Dağdeviren organların hareketinden enerji toplayan esnek, implante edilebilir cihazlar geliştirmiştir.

Dağdeviren’in hayvanlar üzerinde test edilen kendi kendine çalışan cihazı, kalp pili ile hayatı çok daha kolay hale getirebilir.

Üyelikleri

  • Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti (18 Eylül 2019)

Ansiklopedika Biyografi

Daha fazla okuyun

Yeni İçerikler