Bulgur Türk mutfağının vazgeçilmez tahıl ürünlerinden biridir. Pilavlık ve köftelik olmak üzere vazgeçilmez lezzetlerin en önemli malzemesidir. Peki bulgur nasıl oluşur, hangi üründen elde edilir? Bulgur hangi işlemlerden geçerek paket haline getirilir?
Bulgur nedir?
Çok az insanın bulgurun buğdayın haşlanmasıyla elde edildiği hakkında bilgisi vardır. Bulgur, kaynatılıp kurutulduktan ve kabuğu çıkarıldıktan sonra kırılan buğdaya verilen isimdir. Daha öz bir deyişle bulgur, buğdayın haşlanmasıyla elde edilir.

Bulgur sıcak yaz günlerinde uzun ve zahmetli bir üretim sürecinin ardından raflarda yerini alır. Türkiye’de başta Gaziantep olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde buğday yetiştiriciliği popülerdir.
Buğdaydan nasıl bulgur elde edilir?
Buğday, hasadı yapıldıktan sonra işlem yapılmak üzere tesislere getirilir. Helezonlar yardımıyla taş ve saman gibi yabancı maddeler buğdaydan ayrıştırılır. Ardından fabrikalarda eleme işlemlerinden geçtikten sonra büyük kazanlarda 40-45 derece sıcaklıklardaki suyla haşlanıp kaynatılır. Elde edilen ürün (hedik) römorklarla serim alanlarına dökülerek güneşin altında kurumaya bırakılır.

Yaklaşık 2 gün kavurucu sıcakta kurutularak daha doğal ve lezzetli hale getirilir. Güneşle birlikte D vitamini açısından zenginleşen buğday yeniden eleme işleminden geçirilir. Yoğun ve tazikli su havuzunda yıkanan hediklerin kabukları hızlı bir şekilde soyulup ayrıştırılır. Kabuklar hayvan yemlerinde kullanılırken kalan yumuşak kısım kaba eleme bölümüne geçer. Burada yabancı maddeler tekrar ayrışarak kırma ünitesine taşınır. Kırma ünitesinde ise pilavlık ve köftelik olmak üzere ayrıştırılır ve paketlenerek ürün haline getirilir.
Belirli aralıklarla traktörlere takılan tırmıklar yardımıyla buğday tanesinin her tarafının güneş görmesi sağlanır. Kuruyan buğdaylar yine traktörlerle toplanarak kırım yapıldıktan sonra bulgur haline getirilir.